Tisztelt Érdi Lakosok!

  

Egyre gyakrabban tapasztalható, hogy a vadon élő rókák sokszor a lakott területekre is bemerészkednek. Önkormányzatunk kiemelt célja, hogy városunk lakói biztonságos, élhető környezetben, a természeti környezettel is minél inkább összhangban éljenek.  

Erre tekintettel a rókák lakókörnyezetünkben való megjelenésének csökkentése érdekében kérjük a Tisztelt Lakosság alábbiak szerinti együttműködését: 

  • Az állatok egyre többet merészkednek be a kertekbe, s keresnek ott élelmet, ezért a közterületi hulladéktárolókba lehetőleg ne helyezzenek el úgy és olyan hulladékot, amely élelemként szolgálhat a rókák számára.
  • Több szempontból is fontos, hogy a háztartási hulladékot, főleg a feleslegessé vált élelmiszermaradékot gondosan zárják el szemeteszsákokban és a hulladéktárolókban, továbbá éjszakára ne hagyjanak az udvaron vagy a közterületeken állateledelt macskák, kutyák számára, mivel a könnyen hozzáférhető élelem miatt a rókák is gyakrabban visszajárhatnak az emberek közvetlen lakókörnyezetébe.
  • A lakott területen a jó gazda gondossága szükséges ahhoz, hogy a háztáji állatok se váljanak a rókák prédájává. Kérjük, hogy a baromfikat, nyulakat tartsák bekerített helyen, éjszakára jól zárható ólban helyezzék el őket, ahová nehezebben jut be a róka.
  • Amennyiben a kertben van komposzt, úgy ajánlott egy zárható tetejű ládával azt befedni.
  • Kérjük, hogy ügyeljenek a saját ingatlanuk rendjére, ott hulladékot, törmeléket ne halmozzanak fel, mert az esetleg jó búvóhelyet nyújthat az állat számára.
  • Érdemes a kerítés átjárhatatlanságát biztosítani, és ha fennáll a veszély a rókák beköltözésére, akkor a nagyobb udvarokban ajánlott a kotoréknak alkalmas sűrű, eldugott, bozótos részeket kitisztítani.
  • A rókák esetében általánosan ismert tény, hogy az általános vakcinázás ugyan minimálisra csökkenti az esélyét, de veszettség hordozói lehetnek, ezért fontos gondoskodni a házi kedvencek oltásainak beadatásáról is!

 

Felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a kertükbe tévedt rókát sem vadászni, sem megfogni nem szabad, illetve semmilyen méreggel nem szabad megetetni, ezek mind törvénybe ütköznek! 

Kérjük Önöket, ha rókatetemet találnak, azt NE érintsék meg, kutyájukat, macskájukat igyekezzenek attól távol tartani.

Amennyiben lakott területen rókát látnak, esetleg rókatetemet találnak, úgy a pontos hely megjelölésével az alábbi módon jelezhetik felénk: 

1) e-mail: kozter@erd.hu

2) postai úton: 2030 Érd, Alsó u. 1-3.,

3) telefonon: 06-23/522-341.

Ha a fenti elérhetőségek valamelyikén jelzik, hogy hol látnak rókát, úgy a hivatal fel tudja mérni azon területeket, ahol a rókák okozta esetleges kényelmetlenségre, károkra fokozottabb figyelmet kell fordítani. 

Amennyiben elhullott állatot találnak, úgy a NÉBIH ingyenesen hívható zöld számán, a 06-80/263-244 telefonszámon is be lehet azt jelenteni.

 Néhány hasznos tanács a rókák elriasztására:

A rókák mozgását nem lehet korlátozni, azonban sokat tehetünk azért, hogy a rókák elkerüljék közvetlen lakókörnyezetünket. Ezért az alábbi módszerekkel akadályozhatjuk meg, hogy a rókák az ingatlanra bemenjenek:

Villanypásztor

Minél magasabb a kerítés, annál jobb, mert úgy kevés esélyük van a rókáknak azt átugrani.

Reflektorfény

Ha kisebb területet, például egy tyúkólat vagy nyúlketrecet szeretnénk biztosítani, akkor a mozgásérzékelő lámpa lehet a legegyszerűbb. A mozgásérzékelő felvillanása ijedtséget okoz a vadállatok számára.

Vadriasztó

Az ultrahangos vadriasztás az állatok jó hallását fordítja ellenük. Az eszközzel számukra zavaró, számunkra viszont nem hallható hangokat sugárzunk feléjük, mellyel a róka távol tartható a kertünktől.

Együttműködésüket megköszönve,

 

Dr. Feik Csaba

jegyző